Welkom bij

de Fairtrade cadeauwinkel van Epe

Wereldwinkel bestaat 50 jaar

De Wereldwinkel bestaat 50 jaar, in 1969 opende de eerste winkel in Breukelen.

Nu, 50 jaar later is de Wereldwinkel getransformeerd tot een cadeaushop met unieke artikelen die ook nog eens onder de fairtrade beginselen geproduceerd zijn, onze producten zijn altijd gemaakt met respect voor mens én milieu. De producenten - zoals zilversmeden, pottenbakkers en koffieboeren - krijgen een rechtvaardige prijs voor hun producten, daardoor kunnen ze een menswaardig bestaan opbouwen. Met jouw aankoop draag je daar aan bij.

Lees ook eens het artikel in het AD van 6 september 2019 over 50 jaar Wereldwinkel.

Je vindt het artikel hier.

Geschiedenis

Op de UNCTAD conferentie in New Delhi, 1968, vroegen de derde wereldlanden om hun producten een vrijere toegang te geven tot de Westerse markt. Ze kregen nul op rekest. De journalist Dirk Scherpenzeel riep na afloop op om ‘Derde Wereldwinkels’ te beginnen om toch iets te doen. Op 1 april 1969 opende de eerste Wereldwinkel in Breukelen. Het doel was de wereldhandel te veranderen door de afzet van producenten in de derde wereld te vergroten, voorlichting aan het publiek te geven en politieke campagnes te voeren. Er kwamen meer Wereldwinkels en de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels werd opgericht. In de jaren ’70 voerden de winkels veel actie. Van ‘Suriname vrij nu’ naast de boycotcampagne van Angolakoffie.

Het eigenlijke werk kreeg nauwelijks aandacht: het verkopen van producten. In de jaren ’80 professionaliseerde de verkoop. Nu werken de Wereldwinkels met een winkelconcept zoals dat in de retail gebruikelijk is.

Lees meer over Fairtrade